¨

Pečený vepřový bůček s česnekem

Pochutnejte si na šťavnatém pokrmu z pomalu pečeného vepřového bůčku. Charakteristickou chuť masa doplňuje jablečná šťáva, cider a sušené švestky, které dodávají celému jídlu vynikající příchuť. Tento pokrm podávejte s bramborovou kaší a kapustou podušenou na másle.

peceny_veprovy_bucek

(8 porcí)

  • 2 kg vepřového boku s kostí a nařezanou kůží
  • 8 stroužků česneku, 6 vcelku a 2 rozmačkané
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 větší mrkve, nakrájené na kousky
  • 1 cibule, nakrájená na větší kousky
  • 500 ml / 2 a ½ šálku suchého cideru
  • 300 ml / 1 a ¼ šálku jablečné šťávy
  • 8 sušených švestek bez pecky
  • 8 plátků anglické slaniny
  • máslo na restování
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

 

Vepřové bůček nechte odstát na pokojovou teplotu a poté ho osušte papírovými utěrkami. Troubu předehřejte na 220°.

Maso osolte a opepřete. Sůl pořádně vetřete do nařezané kůže. Smíchejte tymián a rozmačkaný česnek a potřete tím vepřové maso.

Do pekáče dejte mrkev, cibuli a celé stroužky česneku. Na vrstvu zeleniny položte okořeněný vepřový bok a poté do pekáče nalijte cider.

Bůček pečte v předehřáté troubě 30 minut, pak teplotu stáhněte na 180 °C a pečte další 2 hodiny. V polovině doby pečení nalijte do pekáče jablečnou šťávu.

Hotový bůček nechte na teplém místě odpočinout. Pečenou zeleninu, česnek a ciderovou směs rozmixujte dohladka – vznikne omáčka k masu. Osolte a opepřete.

Každou sušenou švestku obalte plátkem slaniny a zpevněte párátkem. V malé pánvi nechte rozpustit máslo, na kterém následně švestky orestujte.

Pečené vepřové podávejte s ciderovou omáčkou a sušenými švestkami se slaninou.