Polévka z červené řepy s česnekem

Podzim je v plném proudu a přichází skvělý čas pro vydatné polévky, které zahřejí i zasytí. Zkuste tuto neobyčejnou polévku z červené řepy s česnekem. 

polevka_cervena_repa_cesnek_1

  • 2 stroužky neoloupaného česneku
  • 500 gramů syrové červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ nadrobno nasekané cibule
  • 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana 
  • estragon, trocha červeného vína (nemusí být)

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Ze stroužků neoloupaného česneku odřízněte vršky, abyste odkryli kousek dužiny. Poté zabalte česnek a červenou řepu společně do alobalu a dobře uzavřete. Balíček položte na pečící plech nebo papír a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po upečení alobal rozbalte a nechte obsah vychladnout. 

Červenou řepu poté oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupejte a rozmačkejte. Pak ve velkém hrnci na mírném plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a tu zlehka orestujte doměka. Přidejte kousky červené řepy, rozmačkaný česnek a pokud chcete, trochu červeného vína. Vařte 2 minuty a následně přilejte vývar. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a zvolna vařte 30 minut. 

Nechte trochu vychladnout, poté buď ručním mixérem, nebo ve stolním mixéru rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, vraťte do hrnce a nechte zvolna prohřát. 

Před podáváním rozdělte polévku do misek a každou porci ozdobte zakysanou smetanou a nasekaným estragonem nebo jiným kořením. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.