¨

Česnekové brambory pečené na husím sádle

Všichni milujeme pečené brambory a tyto jsou neodolatelně chutné. Podávejte je s pečeným hovězím, jehněčím, vepřovým či kuřecím masem. Případně si na nich můžete pochutnat i samostatně a podle vkusu dochutit domácí tatarkou nebo kečupem.

pecene_brambory

(4 porce)

  • 1 lžíce husího sádla
  • 700 g brambor typu B
  • 8 neoloupaných stroužků česneku
  • sůl

 

Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče dejte husí sádlo a nechte je v troubě rozehřát a trochu rozpálit.

Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kousky, ideálně ve tvaru měsíčků. Ve velkém hrnci přiveďte osolenou vodu do varu. Vhoďte brambory do vody a vařte asi 10 minut, dokud nejsou částečně uvařené. Sceďte je a vraťte zpět do hrnce. Hrnec zakryjte pokličkou a zatřepejte jím, aby brambory po povrchu zhrubly.

Takto připravené brambory opatrně vložte do pekáče s horkým husím sádlem. Pekáčkem následně mírně zatřepejte, aby byly kousky rovnoměrně pokryté sádlem. Případně brambory promíchejte vařečkami. Stroužky česneku položte na prkýnko a přimáčkněte na ně plochou čepel nože, aby slupka trochu povolila. Přihoďte stroužky česneku do pekáčku k bramborám a posypte vločkami mořské soli. Za občasného obracení pečte 20-40 minut dozlatohněda. Ihned podávejte.

Tipy:

Husí sádlo je nejlepší. Pokud by vám nešlo sehnat, je možné ho nahradit vepřovým sádlem, které je snadno dostupné v obchodech s potravinami.

Použijte dva druhy soli. Alpskou nebo kamennou sůl na osolení vody k vaření brambor a mořskou sůl na ochucení pečených brambor.

Na ozdobu můžete použít snítku rozmarýnu.